Twee jaar geleden kocht Oracle’s Larry Ellison het Hawaïaanse eiland Lanai. Maar inmiddels slaat bij de bewoners de twijfel toe over zijn ambitieuze plannen.

Als een soort Messias werd Ellison op Lanai onthaald. De medeoprichter van Oracle (geschat vermogen: 46 miljard dollar) kreeg in 2012 voor naar verluidt 300 miljoen dollar 97 procent van het eiland in handen. De New York Times verhaalt hoe het sindsdien op het eiland is vergaan.

Windmolenpark

De 3200 inwoners waren begin deze eeuw in rep en roer over plannen van de vorige eigenaar, David Murdock, om het eiland om te toveren tot een grote fabriek voor windenergie. Murdock’s concern beheerde het eiland decennialang als één grote ananas-plantage. Maar het afscheid van de ananas en de introductie van toerisme in de jaren negentig verliep niet vlot. Het eiland maakte al jaren verlies en de economie stond op instorten.

Murdock wilde een windmolenpark van 30 vierkante kilometer aanleggen, om de opgewekte stroom te verkopen aan het eiland Oahu. Groot was daarom de opluchting bij de gemeenschap toen Ellison het eiland kocht. Die zag Lanai in de eerste plaats niet als een bron van winst, legde een vertegenwoordiger uit, maar als een leuk project. Een kans om iets van waarde achter te laten: het eiland te ontwikkelen tot een duurzame, milieuvriendelijke toeristenbestemming. Met energie uit hernieuwbare bronnen, elektrische auto’s, en zelfvoorzienende landbouw.

Gevoelig ecosysteem

De toekomstvisie van Ellison viel aanvankelijk beter in de smaak bij de bewoners. De golfbaan zou worden gerenoveerd, een derde resort zou worden aangelegd, en het vliegveld van het eiland zou worden vergroot. Maar na twee jaar zijn er aanwijzingen dat Ellison heeft onderschat wat een gevoelig ecosysteem zo’n kleine samenleving is.

Ellison is zelden persoonlijk op het eiland, maar heeft een maatschappij opgericht om de ontwikkeling ter hand te nemen. Dat bedrijf, Pulama Lanai, heeft ongeveer de helft van de eilandbewoners in dienst. Slechts een handjevol bedrijven op het eiland is níet in eigendom van Ellison. Dat maakt het uiten van kritiek moeilijk: veel werknemers hebben opdracht gekregen niet met de pers te praten.

Bouwkosten onderschat

Pulama stelt voortdurend plannen bij, en vooral uit. Het bedrijf lijkt de hoge kosten van bouwen op het rotsachtige terrein van Lanai te hebben onderschat. Er zijn conflicten over de bouw van een nieuwe ontziltingsinstallatie. Ook blijft een opknapbeurt voor de golfbaan uit, waardoor bewoners in de stank van vervuilde vijvers zitten. De renovatie is uitgesteld naar komend jaar. Daarbij communiceert het bedrijf slecht, klagen bewoners. Iedere beleidswijziging heeft direct invloed op hun bestaan.

Door alle bouwwerkzaamheden die Ellison is gestart, is er een acute woningnood ontstaan. Een paradoxale situatie: de vele arbeiders die naar het eiland zijn verhuisd om de infrastructuur op te bouwen, zorgen voor lange wachtlijsten op de woningmarkt.

Bewoonster Gail Allen zegt dat het enthousiasme van twee jaar geleden over de komst van Ellison is weggeëbd. "Ons bekruipt nu de angst: wat gaan we doen als dit in elkaar dondert?"

Lees ook
Deze 28-jarige ondernemer wil een eiland kopen… en jij mag meedoen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl